Skam & Skuld
​
Skam och skuld är två mycket grundläggande känslor. Skam handlar om att inte duga, inte vara bra, som den person man är medan skuld handlar om att man gjort något fel eller kanske inte gjort sitt bästa. Skam hör ihop med dålig självkänsla och skuld hör ihop med dåligt självförtroende.
Skam grundläggs mycket tidigt i livet, redan det första levnadsåret och många menar att denna känsla är den starkaste känslan av de alla. Det finns även de som menar att man kan känna skam redan som nyfödd om man är oälskad när man föds. Skammen är något som sedan läggs på efterhand genom uppfostran, ofta omedvetet av föräldrar eller andra i barnets närhet. Skam kan ärvas från generation till generation, men mönster kan självklart ändras och brytas när man blir mer medveten om sig själv.
Olika samhällen reglerar också människors beteenden med skam. Den fyller självklart också en viktig funktion för att man ska fungera i ett samhälle på ett vettigt sätt tillsammans med andra. Men ofta överdrivs skammen av människor och den används obefogat och orsakar att man skäms och känner skam för sådant man inte borde, t.ex. sin kropp, för den person man är, för att inte duga, för känslor och beteenden man har rätt till osv.
​
Lite skam har nog många av oss känt någon gång i livet. Känslan av att vilja att en lucka öppnas under en så man bara kan försvinna där! Vi har kanske skämts för oss själva eller för någon annan som vi tycker är pinsam. Vi vill helst inte känna känslor som är jobbiga utan trycker gärna undan dem. Därför är vi inte alltid medvetna om att vi känner skam. Vi skäms helt enkelt för att vi har skam och har ersatt den känslan med annat, t.ex. prestationer, missbruk, shopping, ätbeteenden. Listan kan göras lång. Skam är en väldigt jobbig känsla att känna och påverkar hela kroppen och sinnet. Forskning har visat att skam (beroende på hur stark den är) kan leda till psykisk ohälsa medan skuld inte alls gör det i samma utsträckning.
Har man utsatts för någon form av övergrepp som liten eller på annat sätt mist förtroendet för de vuxna i ens närhet, är det svårt att lita på någon och känna förtroende för människor runt omkring en.​ Ofta är man i dessa fall inte medveten om att man känner skam för det man varit med om (trots att det är förövaren som borde känna skam och inte offret) utan skammen ger sig uttryck på andra sätt, t.ex. som ångest, oro, depression, missbruk, smärta av olika slag, självdestruktivitet och ätstörningar.
​
Genom att känna känslan av skam och förstå var den kommer ifrån och vad den handlar om, kan man bearbeta den och kunna släppa taget om den. Om det är en djup skam som bottnar i exempelvis övergrepp, kan man bli hjälpt genom olika terapiformer som traumabehandling, samtalsterapi, bildterapi och kroppsterapi.
​
Skuld handlar om att vi har gjort något fel eller inte gjort något vi borde gjort. Men ofta handlar skuld inte om att vi gjort något fel utan att vi har skuldkänslor, dvs. att vi känner en känsla av skuld, dåligt samvete, ofta helt utan anledning.
​
Fundera över om du verkligen har skuld till olika situationer som hänt. Är du skyldig till att olika personer har blivit arga, sårade eller irriterade? Eller kan det vara så att andra lagt över skuld på dig och du, utan att reflektera, tagit på dig en skuld som inte är din? Man kan ha fått ta på sig mycket skuld som barn, utan anledning, vilket kan göra att man fortsätter att känna mycket skuld som vuxen för saker och situationer som man inte är skyldig till. Det kan vara bland människor och händelser i ens närhet men även för händelser och situationer runt om i världen.
​